Tørre steder & vaginale endringer

La oss snakke om Vaginal atrofi. 

Atrofi er i følge Store medisinske leksikon “Atrofi er reduksjon (svinn) av celler eller et organ ved tap av substans eller volum. Atrofi er en reversibel justeringsprosess” . Vi skal særlig merke oss den siste setningen. Den gir håp og er viktig poeng med vaginal atrofi. Vaginal atrofi er en del av Urogenital atrofi diagnosen – som inneholder vaginal tørrhet, vaginal sårhet, vaginal og vulva irritasjon, dyspareuni, dysuri, vaginal discharge, residiverende urinveisinfeksjoner, redusert seksuell funksjon og redusert livskvalitet. På fagspråket og på engelsk bruker de begrepet Genitourinary Syndrome of Menopause (GSM). GMS-begrepet samler overgangsalderens symptomer på kvinners underliv, herunder symptomene fra vagina, urinveiene, vulva og seksuallivet (1).

Symptomer: tørrhet i skjeden og området rundt. Sårhet. Irriterte slimhinner. Kløe. Brennende følelse. Inflammasjoner. Infeksjoner i skjeden eller urinveiene.

Disse symptomene gir ofte igjen ubehag og milde smerter ved samleie (ta kontakt med din lege om du har smerter ved samleie), redusert seksuell-glede, lavt selvbilde og livskvalitet. I tillegg kan vi kvinner også oppleve generelt ubehag fra den vaginale atrofien når vi sitter, går med trange bukser, når trusene gnisser, sykler, trener med mer.

Noen er ekstremt plaget og må vite at der er hjelp å få. Du kan få livet ditt tilbake! (Må bare skynde meg å si det!)

Vaginaens «næring» er i stor grad østrogen. Østrogen smører slimhinnene, sikrer volum og holder maskineriet i topp form. Med mindre østrogen i kroppen vil vaginaen bli litt mindre, og mindre elastisk og fleksibel. 

Slimhinnene i skjedeveggen er viktige for å produsere glykogen-en substans som sikrer riktige bakterier i din vagina. Forandring i PH, pga endret bakterieflora i vaginaen som følge av reduksjon av østrogen, spiller også inn i din vagina s helse. Endret PH kan nemlig gi lettere sopp og infeksjoner. 

Mitt inntrykk etter å lest flere artikler om tema er at det angår ca 50% av alle postmenopausale kvinner. Hvor mange prosent av kvinnene har ikke hatt behandling av sin vaginale atrofi? Ifølge Nappi & Kokot-Kierepa (2) gjelder det 63 %.  Altså mulig underdiagnostisert og underbehandlet. Med tanke på hva seksuell helse har å si for kvinners selvbilde og livskvalitet synes jeg at dette tallet er altfor høyt. Grad av plage kan variere med overgangsalderens ulike nivåer, men siden østrogennivået synker kraftig i slutten av menopausen og forblir lavt i postmenopausen er dette et symptom som ikke, for de fleste, går over. Mange kvinner tror de må akseptere at «det var det sexlivet» og at det er en naturlig del av livet. Men jeg er uenig. Jeg synes ikke vi skal slå oss til ro med det. Gjennomsnittlig er vi i 50 årene i postmenopausen og skal leve til vi er i 80 årene. Det er flere tiår med dårlig fungerende sexliv. Nei takk! Der er nemlig gode hjelpemidler tilgjengelig.

 Hva kan hjelpe?

Etter min mening bør VA behandles. Jeg velger å dele enkelt opp i to måter, og jeg gir en kort, generell oversikt over: Hormonell behandling og ikke-hormonell behandling.

Hormonell behandling

Hormonell behandling tar sikte på å behandle roten av “problemet”: nemlig at mangel på østrogen gir symptomene på VA. Østrogen HORMONER kan gis systemisk som tabletter eller transdermalt gjennom huden. 2 ulike administrasjonsmåter som gir ulik risikobilde hva angår ulemper ved hormonbehandling. Transdermal hormonbehandling antas å ha færre risiko enn systemisk hormonbehandling. Dette er et komplisert tema, og jeg går derfor ikke mer i detalj på dette her, men se denne  Live sendingen for mer info. Den tredje hormonbehandlingen er lokalt tilført hormoner, herunder hormoner som tilføres vagina lokalt iform av vagitorier med tabletter, kremer og vaginalringer. Lokalt tilført østrogen anses som en trygg måte å behandle VA- med minimal risiko i relasjon til systemisk hormonterapi. En vaginal tablett inneholder en lav dose østrogen. for å gi deg et bilde av hvor lite : 1 tablett vaginalt, 2. hver dag i 1 år tilsvarer 1 tablett tatt systemisk. Testosteron er også et viktig hormon for vaginal og seksuell helse. Vi kvinner produserer også testosteron og nivået synker jevnt fra fertil til ikke fertil alder. Noen kvinner kan derfor ha god hjelp av tilført testosteron. Snakk med din lege/gynekolog om disse temaene.

Ikke-hormonell behandling:

Utfra det jeg har lest og lært vil jeg si at punktene under er GRUNNLEGGENDE for din vaginale helse. Alvorlig Vaginal Atrofi krever nok dessverre sterkere skyts enn punktene under, og der er det nok hormonbehandling som kreves. VA er som nevnt over mulig underdiagnostisert og underbehandlet. Ta det med i betraktningen, også.

Punktene under burde være kunnskap som alle kvinner i fertil alder hadde. Vaginal helse er viktig for seksuell helse. Perioder med tørre slimhinner og dertil symptomer kan også forekomme i perimenopausen, ved amming, når du bruker enkelte prevensjonsmidler, ved sykdom og etter behandling av sykdom.

Fuktighetskremer for vagina: tilførsel av fuktighet er viktig. Like viktig som tilførsel av fuktigheten til ansiktet og kroppen ellers. Utfordringen er at det er viktig med RIKTIG type fuktighet siden PH i vagina og vulva skal bevares og styrkes.

Glidekremer: Glidekremer må ha riktig kvalitet og sammensetning for at de skal være gode for din vagina. Standard glidekremer kan inneholde substanser som kan forverre symptomene. Velg derfor glidekrem som er designet for vaginal helse. (selvfølgelig skal jeg ta dette som eget tema!)

Laser behandling: Laser behandling har fått gode tilbakemeldinger. Særlig synes jeg dette er lovende for de av våre medkvinner som av ulike medisinske årsaker ikke kan ha hormonell behandling, og som kanskje har stråleskade etter kreftbehandling.

Livsstil: Naturligvis vil det være gunstig for hele din helse å ha fokus på kosthold som styrker din hud, for eksempel E-vitaminer og mineraler. Dernest vil styrking av bekkenbunnen kunne bidra positivt. Det øker blodsirkulasjonen og styrker muskulaturen som trengs for å holde alt på plass.

Melkesyrebakterier: riktig PH i vagina er vesentlig. Melkesyrebakterier kan tilføres vaginalt og ha en god effekt i så måte.

Sex: KUN DERSOM DET ER EN POSTIV OPPLEVELSE. Opprettholdelse av seksuell aktivitet styrker muskulaturen i vagina og bekkenbunnen. Det øker sekresjonen i vaginaen og holder den naturlig fuktigere for å nevne noe.

Dilatorer: For kvinner som har mye smerter ved samleie på grunn av tap av vaginal elastisitet og fleksibilitet kan det å “trene” vaginaen med dilatorer over tid være en løsning.

Dette var kort noen av de viktigste behandlingene for Vaginal Atrofi, og der kommer flere muligheter etter hvert som vi kvinner snakker mer om dette og setter vår seksuelle helse på dagsorden. Det forventer i alle fall jeg.

 

Tørt smil fra Anita 🙂

kilder:

(1): Kim H-K, Kang S-Y, Chung, Y-J, Kim J-Hand, Kim M-R : The Recent Review of the Genitourinary Syndrome of Menopause. J Menopausal Med. 2015 Aug;21(2):65-71. Hentet 02.09.20 fra https://doi.org/10.6118/jmm.2015.21.2.65 

(2) Nappi RE, Kokot-Kierepa M: Women’s voices in the menopause: results from an international survey on vaginal atrophy.

Maturitas. 2010 Nov;67(3):233-8. Hentet 02.09.20 fra DOI: 10.1016/j.maturitas.2010.08.001

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.