Hjernen & overgangsalder

La oss snakke om hjernen og menopause:

 

Hjernetåke, eller Brain fog som det kalles på engelsk, kan skje deg i overgangsalderen

Vi har mange hormonreseptorer i hjernen vår, og når hormonnivåene varierer og faller i overgangsalderen, kan vi oppleve at det påvirker hjernen vår på ulike måter. Noen får en opplevelse at hjernen er i en slags tåke, og at det går utover oversikten og tempoet. Noen får også konsentrasjon og hukommelsesproblemer.

Så NEI, du har mest sannsynlig ikke begynt det  å bli dement eller fått Alzheimers. Varierende hormonnivå er en del av, for eksempel, perimenopausen (0-10 år før selve menopausen). Det kan bety at opplevelsen av hjernetåke, skremmende nok, kan komme i 40 årene (gjennomsnittlig menopause-alder ca 52 år). 

Østrogen og testosteron er viktige hormoner for hjernen funksjon og energi. Når disse hormonene faller kraftig i overgangsalderen, fra perimenopausen, gjennom menopausen og til postmenoapusen,  kan dette merkes på hjernens funksjon. Du kan bli ukonsentrert, være mer sårbar for stress, huske dårligere, bli fortere mentalt trøtt og litt tregere. 

Østrogen er en av byggesteinene i mange av prosessene i hjernen vår, den beskytter og stimulerer.

Dette er det viktig at du som kvinne vet om.

Jeg tror mange blir redde av å oppleve hjernetåke, og holder det 100 % for seg selv. Kanskje spøkes det litt vekk, men klumpen av frykt gnager allikevel. Frykt styrker oss ikke. La oss heller ha fokus på kunnskap og innsikt.

Hjernetåke går for over for de fleste. Hjernen din er virkelig imponerende, den tilpasser seg. Du skal du også vite om!

Det er gode ting du kan gjøre for deg selv i perioder med hjernetåke:

  • Nok søvn er en av tingene.
  • Mosjon er en annen.
  • Stress less er en tredje.
  • Kosthold er den fjerde
  • Hjernetrim er den femte (lær noe helt nytt)
  • Hormonterapi kan også hjelpe. 

Spre kunnskapen; del med en venninne.  

Smil fra Anita

PS! Sjekk gjerne ut TED-talken fra Dr. Lisa Mosconi: LINK her

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.